TIP: luxusní vaječňáky!
Čokoládový dort
Korpus:
100g kakaa
450g filtrované kávy @filicorizecchiniczech_slovak
30g vanilkové esence
200g oleje
550g třtinového cukru @korunnicukr
4 vejce M
350g hladké mouky @babiccina_volba
10g jedlé sody
4g prášku do pečiva
10g soli
3g skořice
Krém:
500g smetany 33%
150g cukru krupice
200g Intenzivní hořké čokolády 71,3%
100g kakaa
150g másla
2g soli
POSTUP:
Na korpus smíchejte všechny suché ingredience. Poté přidejte vejce, kávu a olej a vše dobře promíchejte. Směs nalijte do dvou dortových forem (22-24 cm) vyložených papírem na pečení. Pečte pomalu při 160 °C asi 45-50 minut. Před vytažením zkontrolujte špejlí, zda je korpus upečený.
Na krém přiveďte smetanu k varu a přidejte kakao, cukr, sůl a máslo. Vařte na mírném ohni asi 1 minutu. Poté přidejte hořkou čokoládu a dobře promíchejte, už nevařte. Nechte směs vychladnout na pokojovou teplotu, zhoustne a bude se dobře roztírat.
Každý korpus jednou prořízněte. Korpusy spojte 3/4 krému; část si nechte na dozdobení. Povrch dortu zatřete dohladka. Základ dejte do mrazáku na 20-30 minut. Mezitím připravte polevu smícháním rozpuštěné hořké čokolády a oleje. Polevu nalijte na dobře vychlazený základ a po zatuhnutí dozdobte zbylým krémem pomocí cukrářského sáčku.
Podávejte v pokojové teplotě a užijte si každý kousek!
TIP:
Pokud se chcete stát mistrem čokolády, objevte stovky receptů a detailních postupů v mé velkoformátové knize Čokoláda o 450 stranách. Nejvíc komplexní kniha o této tajuplné ingredienci, která u nás kdy vyšla.