TIP: luxusní vaječňáky!
Malinové ovesné kostky s tonkou
Pekáček o velikosti 20 x 30 cm
Drobenka:
200 g hladké mouky
40 g třtinového cukru @korunnicukr
100 g másla
150 g jemných ovesných vloček
1 ks vejce M
2 g soli
2 g skořice
1 g prášku do pečiva
1/4 nastrouhané tonka fazole
Náplň:
400 g malin
100 g želirovaciho cukru 1:2 @korunnicukr
25 g citrónové šťávy
Poleva:
30 g malin
100 g pudrového cukru @korunnicukr
POSTUP:
Nejprve připravíme náplň. Do hrnce dáme 200 g malin a želírovací cukr a za stálého míchání přivedeme k varu. Přidáme citronovou šťávu a vaříme na mírném ohni asi 2-3 minuty. Džem necháme vychladnout a nakonec do něj zlehka zamícháme zbylé maliny.
Na drobenku navážíme do mísy mouku, cukr, vločky, tonku, sůl a skořici, přidáme prášek do pečiva a zamícháme. Poté přidáme studené máslo a vypracujeme sypkou směs bez hrudek, do které přidáme úplně nakonec vejce. Jde nám o to, aby nám vznikly nestejnoměrně velké žmolky. Zkrátka drobenka. Polovinu nasypeme do pekáčku, na jehož dno jsme dali papír na pečení.
Na tuto vrstvu stejnoměrně rozetřeme malinovou náplň. Povrch posypeme zbylou drobenkou, není třeba nic umačkávat. Pekáček vložíme do vyhřáté trouby na 170°C a pečeme dozlatova. Asi 25 až 30 min. Ještě vlažné řezy polejeme polevou, kterou jsme připravili smícháním malin a pudrového cukru. Před krájením necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
PS.: máslo od @madeta.cz a mouka z mlýnů @babiccina_volba to jistili! 🥹