Aromatický pomalu kynutý mazanec

Slané droždí:
50 g vody
5 g soli
10 g droždí
Těsto:
500 g hladké mouky
100 g cukru krupice
2 vejce velikosti M
80 g mléka
20 g rumu
100 g másla
1 vanilkový lusk
Kůra z jednoho citrónu a pomeranče
Čajové ovoce:
50 g sultánek
50 g rozinek
50 g silného čaje Earl Grey
5 g strouhaného zázvoru
Na dokončení:
1 vejce velikosti M
50 g mandlí
30 g rumu
POSTUP:
První den smícháme v misce vodu, sůl a droždí dohladka, misku zabalíme do potravinářské fólie a uložíme jí na 24 hod. do lednice. Rozinky, sultánky, strouhaný zázvor a čaj přivedeme k varu, směs sejmeme z plotýnky a přikryjeme fólií. Necháme ji do druhého dne vychladnout; všechna tekutina se vsákne do ovoce.
Druhý den slaný roztok s droždím nalejeme do mísy, přidáme mléko, rum, vejce, cukr, kůru z citrónu i pomeranče a vyškrábanou vanilku, krátce zamícháme. Poté přidáme mouku a 5 min. hněteme na nejnižší rychlost. Následuje máslo, které nikdy nerozpouštíme. Hněteme asi 8 až 10 min., dokud nezískáme pevné elastické a nelepivé těsto. Úplně na závěr zamícháme velmi opatrně nasáklé kousky ovoce. Krátce je do těsta zahněteme, těsto přikryjeme a necháme nakynout v pokojové teplotě do dvojnásobného objemu. Nelekneme se, těsto kyne opravdu pomalu; kynutí může trvat i několik hodin.
Vykynuté těsto rozdělíme na dvě úplně stejné půlky a každou zvlášť zakoulíme do perfektní koule. Alternativně můžeme vyválet pramen o délce asi 40 cm, uděláme z něj jednoduchý uzel a každý konec z obou stran ještě jednou protočíme dovnitř, do smyčky. Konce k sobě hodně přitiskneme, aby se uzel během kynutí nerozmotal. Vytvarované mazance přikryjeme útěrkou a necháme je opět v pokojové teplotě nakynout do dvou a půl násobného objemu. Poté je potřeme vejcem, posypeme mandlemi a ve vyhřáté troubě na 160°C pečeme asi 25 až 30 min. Před vytažením zkusíme špejlí, zda máme upečeno uvnitř. Ihned po vyjmutí z trouby je potřeme rumem.
TIP: Ovládněte dokonale kynuté těsto s mou knihou KYNUTÉ, jen z mého e-shopu ji budete mít rovnou podepsanou.