Mazanec s čokoládou a vaječňákem
Omládek:
200 g hladké mouky
200 g mléka
3 g droždí
Těsto:
300 g hladké mouky
90 g cukru krupice
20 g vanilkového cukru
100 g vaječňáku
70 g másla
100 g rozinek
20 g droždí
5 g soli
2 g mletého muškátového květu
150 g čokoládových pecek
Kůra z jednoho citrónu
Poleva:
100 g cukru moučka
30 g vaječňáku
Na dokončení:
Sušené květy
Postup
Na omládek smícháme všechny ingredience, přikryjeme v misce fólií a necháme kynout v pokojové teplotě 16 až 18 hod.
Do mísy navážíme všechny ingredience kromě čokolády, soli a másla. Přidáme omládek a hněteme 5 min. Poté přidáme sůl a máslo a pokračujeme v hnětení, dokud nezískáme hladké nelepivé těsto. Úplně na závěr zahněteme kousky čokolády. Těsto dobře přikryjeme a necháme v pokojové teplotě nakynout do dvojnásobného objemu. Poté ho rozdělíme na šest dílů, vytvarujeme prameny a upleteme mazanec. Necháme ho nakynout v pokojové teplotě, potřeme vejcem a pečeme v rozehřáté troubě při 160°C asi 40-45 min. dozlatova. Ihned po vytažení je potřeme polevou, kterou jsme připravili smícháním cukru a likéru. Posypeme sušenými květy. Necháme vychladnout.