TIP: luxusní vaječňáky!
Pavlova věnec
Postup
Bílky nahřejeme spolu s citrónovou šťávou, vyškrabanou vanilkou a cukrem ve vodní lázní na asi 60°C a poté vyšleháme do pevného lesklého sněhu. Krátce zašleháme škrob S jemně nastrouhanou grepovou kůrou a takto připravenou bílkovou hmotu ihned tvarujeme na plech s papírem na pečení, na který jsme si předem nakreslili kolo o průměru 26 cm. Lžící nanášíme kopečky Sněhu. Snažíme se, aby hmota na plechu byla spíše vyšší, neboť při pečení, sušení, nám trochu klesne. Vkládáme do trouby vyhřáté na 140°C, stáhneme na 120°C a po 30 min. stáhneme na 90°C. Takto sušíme asi 2 hod. Necháme v troubě zcela vychladnout. Na náplň vyšleháme dohromady smetanu a vanilkový cukr a poté opatrně pomocí stěrky zabalíme zakysanou smetanu. Ihned jí naneseme na vychladlou Pavlovu. Celý povrch ozdobíme malinami, jahodami, jednotlivými dílky grepu a také oloupaným a na kousky rozděleným granátovým jablkem. Dokončíme třpytkami a listy Cesmíny.
Můj tip:
Pavlova by se měla podávat během několika hodin. Měla by stále zůstat zvrchu pěkně křupavá a uvnitř lehce mazlavá, krémová. I zde platí, že se fantazii meze nekladou. Ovoce můžete použít jakékoliv, vždy ale lépe vypadá, když se držíme jednoho barevného tónu.
Koláč 1ks
Sníh:
200 g bílky
350 g cukr krupice
25 g citronová šťáva
25 g kukuřičný škrob
1 vanilkový lusk
Kůra z jednoho grapefruitu
Náplň:
500 g smetany ke šlehání
100 g zakysané smetany
30 g vanilkového cukru
Na dokončení:
2 růžové grapefruity
2 granátové jablka
125 g čerstvé maliny
100 g jahod
Lístky cesmíny
Stříbrné jedlé třpytky