Pistáciový koláč s fíky

fikovy-kolacForma o průměru 24 cm

Těsto:

170 g třtinového cukru
150 g másla
300 g plnotučného jogurtu
200 g pistáciové mouky
170 g dětské krupice
3 ks vejce o velikosti M
6 g prášku do pečiva
2 g kardamomu
2 g soli
1 citron - kůra

Sirup:

70 g vody
40 g citronové šťávy
70 g cukru krupice
Fíkové odřezky

Na dokončení:

10 ks větších fíků

 

 

 

Postup: Do mísy dáme cukr, pistáciovou mouku, dětskou krupici, sůl, koření a prášek do pečiva, citronovou kůru a ruční metličkou promícháme. Přidáme vejce a jogurt a vymícháme dohladka. Na závěr přilijeme rozpuštěné a vychladlé máslo a krátce promícháme. Dortovou formu vyložíme papírem a připravenou hmotu do ní vlejeme. Stěrkou rozetřeme dorovna a vložíme do vyhřáté trouby a upečeme, dokud povrch nezezlátne a špejle zapíchnutá do středu nezůstane zcela suchá. Koláč vyjmeme z trouby na mřížku a ihned na něj nalejeme scezený sirup, který jsme připravili svařením všech ingrediencí. Povrch koláče několikrát propíchneme vidličkou, aby se sirup lépe vsákl. Po vychladnutí koláč vyjmeme z formy a dodekorujeme plátky fíků. Odřezky (stopky a spodní část) jsme použili do sirupu.

Tip: Koláč snadno připravíme v bezlepkové variantě nahrazením dětské krupice za jemnou kukuřičnou polentu.

Zpět do obchodu