Sněhoví ježci s borůvkami a tymiánem

snehovi-jezci15 ks

Sněhová hmota:
100 g bílků
50 g lesních borůvek
300 g cukru krupic @korunnicukr
10 g kukuřičného škrobu
1 g kyseliny citronové
1 g tymiánu

Borůvková šlehačka:
300 g smetany ke šlehání 33%
100 g bílé čokolády
25 g cukru krupice
50 g lesních borůvek
5 g želatiny v plátcích
1 g kyseliny citronové

Na dozdobení:
250 g borůvek
Několik snítek tymiánu
Chrpa

 


POSTUP:
Do žáruvzdorné mísy dáme bílky, borůvky, cukr, škrob, kyselinu a tymián a ve vodní lázni tuto směs za stálého míchání nahřejeme na 60°C; je důležité, aby všechen cukr byl rozpuštěn. Poté směs z lázně vyjmeme a vyšleháme do pevného objemného sněhu. Tím naplníme sáček se širokou francouzskou zdobičkou a na plech s papírem stříkáme dále od sebe tvar ježků. Nejprve nízký kruhový střed a kolem něj vysoké špičky. Po nastříkání plech ihned vložíme do vyhřáté trouby na 150°C, troubu zavřeme a teplotu snížíme na 100°C program horkovzduch. Ježky sušíme asi 90 minut, popřípadě déle. Správně upečení jdou snadno sejmout z papíru, na kterém se pekli.
Na náplň necháme nabobtnat želatinu ve studené vodě. Smetanu a cukr přivedeme k varu, přidáme namočenou a vymačkanou želatinu a směs nalejeme na čokoládu. Ponorným mixérem rozmixujeme dohladka, přidáme zbylé ingredience a opět rozmixujeme. Tuto směs dáme do lednice uzrát nejlépe do druhého dne. Poté ji vyšleháme dopevna. Sáčkem se širokou špičkou ušlehaný krém ozdobně naneseme ma vychladlé ježky a dodekorujeme borůvkami, tymiánem a chrpou. Uchováme je v lednici a zkonzumujeme během dvou dnů.

PS.: Smetana je samozřejmě z @madeta.cz a bílá čokoláda mé luxusní pecky bílé čokolády.

Zpět do obchodu