Špaldové housky se sádlem
Postup
Do mísy navážíme obě mouky a sůl a zamícháme. Poté přidáme droždí a vodu a zamícháme, dokud není všechna tekutina vsáknutá. Teprve poté přidáme sádlo a hněteme asi 10-12 minut, dokud nezískáme pevné a elastické těsto, které se nelepí ani na mísu a ani na vařechu či hnětací hák. Těsto době přikryjeme fólií či vlhkou utěrkou a na teplém místě necháme kynout do dvojnásobného objemu. Poté ho opatrně vyjmeme z mísy na lehce pomoučenou plochu a vytvarujeme z něj kruh, který rozdělíme na 9 stejných dílků. Z každého rozválíme pramen o délce asi 30 cm a spleteme do tvaru housky. Odkládáme na plech dále od sebe, postříkám e vodou a hustě posypeme mákem. Necháme opět nakynout do dvojnásobného objemu. Během kynutí ještě přestříkáme vodou. Pečeme v dobře vyhřáté troubě program horkovzduch při 230C asi 12-13 minut dozlatova. Ihned po vytažení z trouby je pro lepší lesk můžeme lehce pokropit vodou. Podáváme ještě čerstvé a vlažné.
Tip
Staňte se mistry kynutého těsta a objednejte si mou knihu Kynuté. Jedinou a úplnou cukrářskou knihu receptů na kynuté pečivo, kterou doopravdy potřebujete.
12ks
Těsto:
300g hladké špaldové mouky
200g celozrnné špaldové mouky
310g vody
50g sádla
20g droždí
10g soli
Na dokončení:
50g máku