Velikonoční paška s karamelkami a ořechy
Postup
Do mísy navážíme mouku, přidáme oba cukry a zamícháme, do směsi rozdrobíme droždí, přidáme vejce, žloutky a také směs vaječného likéru a mléka. Přidáme tvaroh a pět min. dobře hněteme. Teprve poté přidáme sůl, zahněteme a úplně nakonec přidáme máslo. Pokračujeme v hnětení, dokud nezískáme pevné elastické těsto, které se nalepí na mísu ani na hák či vařechu, pokud hněteme v ruce. Teprve poté přidáme na větší kusy nasekané domácí či koupené tvrdší karamely a ořechy v cukru. Těsto dobře přikryjeme, aby neoschlo a necháme v pokojové teplotě nakynout do dvojnásobného objemu. Poté ho vyjmeme na lehce pomoučenou či olejem potřenou plochu a zpevníme, přetužíme. Perfektně ho zakoulíme. Takto připravené těsto vložíme do papírem vyložené dortové formy nejen na dně, ale také po stranách až do výšky 10 cm. Necháme ho přikryté kynout, dokud nedosahuje výšky asi 2 cm pod okraj papíru. Povrch potřeme směsí, kterou jsme připravili smícháním bílků, cukru a také mandlové mouky. Pracujeme opatrně, abychom vykynuté těsto nepromáčkli a aby se nezdeformovalo. Ihned vkládáme do vyhřáté trouby a pečeme při 160°C asi 50 min. Před vytažením zkusíme špejlí, zda je paška ve středu správně propečená. Necháme ji zcela vychladnout před tím, než jí uvolníme z formy a podáváme.
Tip
Více úžasných receptů na kynuté pečivo najdete v mé oblíbené knize Kynuté.
1 forma o průměru 24 cm
Těsto:
500 g hladké mouky
200 g vaječného likéru
75 g mléka
20 g droždí
50 g cukru krupice
10 g vanilkového cukru
2 ks vejce M
2 žloutky M
100 g tvarohu v kelímku
100 g másla
5 g soli
200 g karamelek, ořechů v cukru
Na potření:
100 g cukru moučka
50 g mandlové mouky
35 g bílků
Na dokončení:
40 g hrubého cukru