Voňavý velikonoční medový koláč s kořením a růží
Postup
Do mísy navážíme mouku, rozdrobíme droždí a koření, dále vejce a přidáme mléko. Lehce zamícháme po povrchu a necháme asi 30 minut kynout. Poté přidáme med a vejce a hněteme asi tři minuty. Přidáme sůl a hněteme další minutu. Teprve nyní přidáme kousky másla a hněteme, dokud nezískáme pružné a elastické těsto, které se nelepí na mísu ani vařechu. Krátce zahněteme malé kousky kandovaného ovoce a dobře přikryté necháme v pokojové teplotě nakynout do dvojnásobného objemu. Poté těsto rozdělíme na 19 kousků, 11 o váze 55g a 8 o 40g. Každý zvlášť na pomoučeném vále rozválíme do tenkého podlouhlého oválu, rádylkem nakrájíme na tři pásky (na jednom konci je nedostojíme) a ty spleteme do plochého copu. Cop obrátíme vzhůru nohama a od nedokrojené části ho stočíme do ruličky, kterou postavíme na hranu. Tím nám vznikl tvar růže. Formu vymažeme máslem. Větším růže naskládáme po jejím obvodu. Menší vložíme do vnitřního kruhu s jednou uprostřed. Mezi sebou je protřeme máslem, přikryjeme fólií a necháme dobře nakynout. Po vykynutí celý povrch potřeme dobře rozšlehaným vejcem a vložíme do dobře vyhřáté trouby na program horkovzduch. Pečeme při 175C asi 25 minut. Před vytažením zkusíme špejlí. Ještě horký koláč potřeme polevou, kterou jsme připravili smícháním všech surovin, pomocí mašlovačky. Před podáváním dozdobíme růží a kousky kandovaného ovoce.
400 g hladké mouky
60 g medu
220 g mléka
80 g másla
50 g vejce
120 g kandovaného ovoce
15 g droždí
5 g soli
2 g mletého zázvoru
1 g kurkumy
Na potření:
50 g vejce
75 g cukru moučka
15 g mléka
15 g medu
Pár kapek růžové esence
Na dokončení:
50 g rozpuštěného másla
Sušená růže
Kandované ovoce