TIP: luxusní vaječňáky!
Tažený závin s hruškami, medem a badyánem
1 ks
Těsto:
100 g hladké mouky @babiccina_volba
100 g celozrnné pšeničné mouky @babiccina_volba
110 g vody
10 g sádla
3 g soli
Náplň:
1 kg hrušek
100 g rozinek
120 g medu
3 g badyánu
2 g skořice
Na dokončení:
100 g másla @madeta.cz
50 g třtinového cukru @korunnicukr
POSTUP:
V míse smícháme obě mouky, sůl, vodu a rozpuštěné sádlo a hněteme asi 10 min., dokud nezískáme hladké a pevné těsto. Zabalíme ho do fólie a dáme do lednice nejméně na 2 hod., nejlépe přes noc, odpočinout.
Hrušky zbavíme jádřinců a nakrájíme na velmi tenké plátky. Přidáme rozinky, koření a med a opatrně smícháme.
Těsto na pomoučněném vále rozválíme na obdélník 30 krát 40 cm, opět ho dobře pomoučíme z obou stran a poté ho vytáhneme na utěrce o velikosti 70 × 80 cm pomocí hřbetů rukou do tenka. Nespěcháme, abychom ho zbytečně neproděravěli.
Na jednu polovinu těsta naneseme hruškovou náplň a druhou potřeme polovinou rozehřátého másla. Okraje těsta přeložíme přes hruškovou náplň a pomoci úterky nadzvedáváním stočíme do tvaru závinu. Velmi opatrně, pomocí utěrky, jej přeneseme na plech s papírem na pečení, potřeme ho zbylým máslem a posypeme cukrem. Pečeme při 180°C 25 až 30 min. Vyjmeme ho z trouby a necháme vychladnout na mřížce.